Geen Tiananmen herdenking voor Hong Kong

Elk jaar komen duizenden mensen in Hong Kong eind mei bij elkaar om de protesten van 1989 te herdenken. Door hard ingrijpen van het leger, kosten de protesten op het Tiananmen plein in Beijing (ook bekend als Het Plein van de Hemelse Vrede) aan honderden mensen het leven. Herdenken in het binnenland van China is niet toegestaan, maar in Hong Kong krijgen de inwoners die vrijheid traditiegetrouwe wel. Behalve dit jaar.

Het jaarlijkse protest werd namelijk door de politie afgebroken nog voor het goed en wel begonnen was. De protestanten hadden een replica van het beeld van de ‘Godin van de democratie‘ meegebracht naar het centrum van Hong Kong . Onder het mom dat er geen vergunning was verleend, nam de politie het beeld net na de opening van de herdenking in beslag.

En niet alleen werd het beeld in beslag genomen. Ook werden er dertien activisten gearresteerd, zogenaamd omdat ze de politie hinderden in haar werk. Later op de dag werden de dertien weer vrijgelaten, maar volgens de demonstranten zijn ze nog nooit eerder bij een Tiananmen herdenking op zo’n gewelddadige manier aangepakt.

De vraag is nu wat dit politie-optreden werkelijk betekent. Dat er in het Chinese binnenland al met geen woord over de studentenprotesten van 1989 gepraat mag worden, is al erg genoeg. Maar is hiermee  de tijd voorbij dat Hong Kong wel die vrijheid geeft? Of blijft het bij een eenmalig incident?

Lees ook:Gokken op voetbal? Leuk, maar niet in Hong Kong
Lees ook:‘China legt nooit verantwoording af voor Tiananmen’
Lees ook:21 jaar na het Tiananmen protest
Lees ook:VS: ‘laat activisten Tiananmen-protest vrij’
Lees ook:WK-gokkers in Azië massaal gearresteerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>