‘Zandstormen en droogte vooral China’s eigen schuld’

De droogte in het zuidwesten van China is de ergste in decennia. De waterreservoirs in Binnen-Mongolië beginnen leeg te raken. De zandstormen zijn dit jaar heviger dan in de jaren hiervoor. En sinds een paar dagen wordt het reddingswerk in Qinghai door zandstormen ernstig bemoeilijkt. Moeder natuur maakt het de Chinezen moeilijk deze dagen, maar China heeft dit voor een groot deel aan zichzelf te danken.

Dat is in ieder geval de mening van verschillende experts die door New Tang Dynasty Television (NTDTV) zijn geïnterviewd (zie onderstaande video). De vanuit New York opererende nieuwszender is gespecialiseerd in nieuws en ontwikkelingen in Azië en interviewde verschillende professoren over het toenemende aantal natuurrampen in China.

De experts laten zich uit over de oorzaken van zowel de aanhoudende droogte in het zuidwesten als de zandstormen die overal in het land opduiken. Want met de wens om economisch enorm te groeien, zijn natuur en klimaat de afgelopen decennia een ondergeschoven kindje geweest in China. Bossen zijn weggehaald, de woestijn heeft de ruimte gekregen, overbegrazing hebben alles nog kaler gemaakt. Dat betaalt zich nu terug in aanhoudende droogte en vele zandstormen.

Volgens professor Qian Zhengan is er maar één oplossing om het probleem een halt toe te roepen: de overheid moet ingrijpen en realistischer in gaan zien dat niet elk stukje natuur begraasd kan worden of kan worden omgebouwd tot landbouwgrond. Gebeurt dat niet, dan zal China in de komende jaren met nog veel meer natuurrampen te maken krijgen. China is gewaarschuwd.

Lees ook:Droogte Yunnan brengt koffieoogst in gevaar
Lees ook:Zware zandstorm raast over Beijing
Lees ook:Miljoenen Chinezen in de problemen door droogte
Lees ook:Overstromingen Zuid-China: zeker 90 doden
Lees ook:Mekong rivier lijdt onder het lage waterpeil

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>