Corrupte ex-politiebaas krijgt doodstraf

De tijden waarin hoge, corrupte ambtenaren in China ongestraft hun gang konden gaan lijken steeds verder achter ons te liggen. Dat is in ieder geval de voorzichtige conclusie die getrokken mag worden uit het oordeel van een rechter in miljoenenstad Chongqing. Daar kreeg vandaag de voormalige baas van de politie, Wen Qiang, de doodstraf wegens corruptie en een dubbele verkrachting.

De rechtbank achtte bewezen dat Wen in de afgelopen jaren 16 miljoen yuan (een slordige 1,6 miljoen euro) wist te verdienen met zijn corrupte praktijken. Dat deed de voormalige politiebaas door simpelweg de andere kant op te kijken bij criminele activiteiten. Wen werd daarnaast nog schuldig bevonden van het verkrachten van een studente in 2007 en in 2008. Het is de eerste keer in Chongqing dat de rechtbank een hoge ambtenaar zo’n zware straf geeft wegens corruptie.

Maar niet alleen de voormalige baas van de politie kreeg vandaag een forse straf te horen. Andere politie-ambtenaren kregen celstraffen van 20 jaar, 17,5 jaar en 19,5 jaar. De vrouw van Wen werd eveneens schuldig bevonden. Zij moet 8 jaar achter de tralies zitten en voor 500.000 yuan aan persoonlijke bezittingen afdragen.

De veroordelingen zijn de nieuwste overwinningen van Justitie in hun strijd de corruptie in Chongqing aan te pakken. In de zomer van 2009 werd in de stad een groot onderzoek naar illegale praktijken gestart en volgens de BBC zijn ondertussen 780 mensen vervolgd.

Lees ook:China geeft Amerikaan celstraf wegens spionage
Lees ook:Gokken op voetbal? Leuk, maar niet in Hong Kong
Lees ook:Kleinzoon Mao krijgt hoge post in het leger
Lees ook:China maakt zich zorgen over corruptie
Lees ook:Levenslange celstraf na instorten gebouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>