Celstraffen voor brand in Chinese Koolhaas toren

De rechtbank in Beijing heeft vandaag twintig mensen tot een celstraf veroordeeld voor de grote brand die vorig jaar in een gebouw van de Chinese staatstelevisie CCTV uitbrak. Het complex, ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas, ging enkele weken voor de opening in vlammen op. Daarbij kwam een brandweerman om het leven.

De hoogste straf ging naar Xu Wei, hoofdopzichter bij de bouw. De brand brak uit tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar en Xu bekende dat hij een pakket illegaal vuurwerk had gekocht voor een vuurwerkshow. Volgens de rechtbank heeft dat vuurwerk de brand veroorzaakt. Negentien anderen werden veroordeeld tot kortere celstraffen omdat ze het vuurwerk hadden afgestoken zonder de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen.

Het vuur veroorzaakte op 9 februari 2009 een enorme brand in het 159 meter hoge gebouw. Het complex was nog in aanbouw en moest onder meer het adres worden van één van de meest luxueuze hotels van Beijing. Architect Rem Koolhaas reageerde vorig jaar geschokt toen hij hoorde dat zijn creatie door een brand werd verwoest. Op de Nederlandse televisie zagen we toen deze beelden:

Lees ook:‘Happy Street mooiste gebouw dat ik ooit heb gezien’
Lees ook:Levenslange celstraf na instorten gebouw
Lees ook:Vervelende klagers worden jaren vastgezet
Lees ook:Het Jaar van de Tijger eist slachtoffers
Lees ook:Meer geld voor man die 11 jaar onterecht vast zat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>